Category Archives: 2014_Challenge_Winners

SHAC Popup Challenge 2014

2014 SHAC Popup Challenge winners have been announced!

The winners Mizu Tea House pops-up in busy, downtown Auckland to provide an escape from demanding daily life, and Studio56 is a Dunedin break-out space that provides a unique learning and collaboration environment.
Highly commended, Flowing Tyres is an urban garden like pavilion.

The teams are now working to build their projects. Which team will finish first?

Over 50 submissions were received from all over New Zealand. Teams worked to design a playful pop up structure to help designers, builders and the public better understand the art and science of sustainable building. Teams responded to the challenge to show how we all can live well with less need for resources. SHAC promotes design as a collaborative, playful process that generates and evolves good ideas. Winners receive a SHAC trophy, a mark of industry accolades.

About SHAC
[SHAC] is a network of designers, builders, engineers, and architects who want to build a better way. SHAC is addressing the need for a more sustainable built environment. We host competitions and workshops to find good ideas and connect people. We work on innovative small-scale building projects for clients and their community.

Contacts
Tim Bishop, Coordinator, SHAC | 021 705 346
Laura May, Team Coordinator, Mizu Tea House | 021 118 6039
Alice Perry, Team Coordinator, Studio56 | 027 335 1654
Naomi Thompson, Team Coordinator, Flowing Tyres | 022 646 2818

Mizu Tea House [2014-15]

  

 

MizuTeaHouse-2014-15-image-small

Mizu Tea House pops-up in busy, downtown Auckland to provide an escape from demanding daily life.  Inspired by traditional Japanese tea ceremony, a host will serve up to four guests and encourage visitors to take time to slow down, be present and appreciate the moment.

Mizu (Japanese for water) refers to the water feature on site, utilised to pacify city noise and add to the sense of calm retreat.

The structure is made of pre-fabricated parts that can be assembled simply and quickly by interlocking the components.  Bamboo has been used as the primary material as it is a sustainable, renewable building material that is also very strong.  The curved inner wall is made of inexpensive, translucent acrylic, which controls and filters the artificial LED lighting and sets the restful tone of the interior space. The continuity of the curve alludes to a larger space.

The design is inspired by the traditional Japanese tea house, in the low crawl-through entrance, tatami mat layout and guest waiting area, as well as the overall application of the wabi-sabi aesthetic.

MizuTeaHouse-2014-15-A3-1-smallMizuTeaHouse-2014-15-A3-2-small MizuTeaHouse-2014-15-A3-3-small

 

Mizu second submission pg2 Mizu second submission pg3 MIZU Second submission pg4 Mizu second submission pg5

Costs spreadsheet (1) FINAL MIZU XLS

The Flowing Tyres [‎2014-46]

  

TheFlowingTyres-2014-46-Image1-small

This is our project for SHAC, The Flowing Tyres, a urban garden like pavilion. It is created with over 35 re-used tyres, allowing the public to enjoy an amusing piece of sculpture infused with recycling. The dynamic shape of the pavilion is placemaking and versatile in use, in which green plants and flora can be grown giving the feature piece a sense of tranquility and enlightenment in any urban environment. Consists of three simple elements: the dynamic recycled tyre screen, laminated wooden frame and a versatile large feature tyre, The Flowing Tyres can be deconstructed for relocation with ease.TheFlowingTyres-2014-46-Image2-small

 

Flowing Tyres page 1 Flowing Tyres page 2 Flowing Tyres page 3-1 Flowing Tyres page 4 Flowing Tyres page 5 Flowing Tyres page 6 Flowing Tyres Photo of model with lashing page 7

Flowing Tyres Pricing XLS

Studio56 [2014-62]

  

Studio56-2014-62-A3-1-small

Studio56 is a break-out space conceived by four design students, and developed to provide a unique learning and collaboration environment for both students and staff, within the Living Campus. The efficient 10sqm building resonates an ethos of sustainability, education, and innovation. A closed space and open space form two distinct structures which work together, integrating water collection and storage as a key design element. Solar gain is captured for both heat and electricity. The two-part building can easily be reconfigured to adapt to multiple sites and uses. Designed as a high spec, weather-tight ply form and open frame, its construction allows users to customise their building through cladding and material, shown in this example with decorative Macrocarpa rain screens and black powder-coated details. Using simple methods of construction and honesty in its expressed connections, Studio56 explores the concept of providing a customisable kit-set; a self-build, learn-through-doing education of construction, architectural detail and sustainable design.
CC-Attribution-Noncommercial.Studio56-2014-62-A3-2-small Studio56-2014-62-A3-3-small

 

Studio56-2014-62-A3 PDF